De Chinese regering wil dat buitenlandse bedrijven voortaan toestemming vragen aan de regering voor elke publicatie die zij in het land online willen zetten.
Als bedrijven niet aan de eis voldoen, kunnen zij voor Chinese bezoekers geblokkeerd worden, meldt Forbes.

De nieuwe regels gelden voor alle ’tekst, foto’s, landkaarten, games, animaties en geluid met een informatief karakter’, en gaan volgende maand in.

De eis geldt voor alle bedrijven die op enige manier betrekkingen buiten China hebben, ook wanneer die bedrijven eerder al een overeenkomst met de Chinese regering hebben getroffen over online publicatie in het land.

Met de regels beknot China de internetvrijheid in het land nog iets meer. Het wordt voor buitenlandse bedrijven onmogelijk om zelf informatie op het Chinese internet te plaatsen.

Tal van westerse sites en media zijn in China al niet te bezoeken, omdat ze worden geblokkeerd door ‘de grote Chinese firewall’. Vooral nieuwsorganisaties zullen lijden onder de toenemende bureaucratie, met groeiende vertraging bij publicatie voor zelfs de nieuwsbedrijven die met toestemming van de regering al in China actief waren.

Door: NU.nl