Google biedt zijn beschermingsdienst voor DDoS-aanvallen gratis aan grote nieuwssites aan, en gaat pagina’s op telefoons veel sneller laden.

Google DDoS-beschermingsdienst Project Shield was voor kleinere sites al langer beschikbaar, maar wordt door Google nu ook gratis aan grote nieuwssites aangeboden, meldt Wired.

In principe komt elke site waarvan nieuws in Google Nieuws verschijnt, in aanmerking voor bescherming van Google Project Shield.

Het DDoS-schild leidt bezoekers via de domeinnaamservers van Google. Daar wordt kwaadaardig verkeer weggefilterd, zodat DDoS-aanvallen geen zin hebben. Bij zo’n aanval bestoken kwaadwillenden een site met zoveel verkeer dat de site onbereikbaar wordt.

Google belooft data die het verzamelt met het omleiden van bezoekers via eigen servers, alleen te gebruiken om meer te leren over online aanvallen. De informatie wordt niet voor advertentiedoeleinden gebruikt, en na twee weken weer verwijderd.

Snellere mobiele sites

Ook start Google vandaag met het aanbieden van mobiele sites via zijn Accelerated Mobile Pages Project (AMP). Dankzij die techniek kunnen mobiele pagina’s tot vier keer sneller worden geladen dan voorheen, met een tot tien keer lager dataverbruik, zelfs inclusief video’s en grote afbeeldingen.

Mobiele gebruikers zien bij door AMP ondersteunde artikelen vanaf vandaag een groen pictogram van een bliksemschicht staan. Die artikelen zijn met de technologie geoptimaliseerd, en zouden sneller en zuiniger moeten laden in mobiele browsers.

Facebook biedt in zijn iOS-app al langer een dergelijke functie aan, Instant Articles. Ook daarbij worden ondersteunde pagina’s veel sneller geladen dan reguliere websites.