Sociaal netwerk Facebook denkt dat de ontwikkeling van adblockers een steeds groter effect op de omzet van het bedrijf kan hebben.

In een document toegevoegd aan de jaarcijfers erkent het bedrijf dat het gebruik van adblockers invloed heeft gehad op de omzet. Een groot deel van de gemaakte omzet is afkomstig van advertentie-inkomsten.

Wordt de ontwikkeling van adblockers voortgezet, dan denkt Facebook dat het bedrijf er financieel steeds meer onder zal lijden. Facebook maakt zich daarbij vooral zorgen om de ontwikkeling van mobiele adblockers.

Facebook presenteerde op woensdag de meest recente kwartaalcijfers. Hieruit bleek dat de omzet met 50 procent is gegroeid en de winst is verdubbeld.

Adblockers

Gebruikers kunnen met een adblocker de advertenties van een website blokkeren. Door deze methode lopen websites advertentie-inkomsten mis.

De iPhone, iPad en iPod ondersteunen sinds de komst van iOS 9 in 2015 adblockers, waarmee advertenties in webbrowser Safari worden geblokkeerd. Op Android is het blokkeren van reclame al langer mogelijk.